Spring naar inhoud

Kerkgeschiedenis

Buitenveldert is een wijk in Amsterdam Zuid, die begrensd wordt door de Nieuwe Meer aan de oostzijde, de Ring A10, de Amstelveenseweg, het Zuider Amstelkanaal en het Beatrixpark aan de noordzijde, de Europaboulevard aan de oostzijde en de grens met Amstelveen aan de zuidzijde. De polder is in ca. 1630 ontstaan en behoorde tot 1921 aan Nieuwer-Amstel, waarna het door de Gemeente Amsterdam geännexeerd werd. Tuinstad Buitenveldert werd rond 1960 gebouwd.

De oudste bewoners van de polder waren kerkelijk gericht op Nieuwer-Amstel, tegenwoordig Amstelveen.

Sinds 1672 is ter hoogte van de Amstelveenseweg 355 de Rooms Katholieke Augustinuskerk aanwezig. De schuilkerk kan in 1776 vergroot worden en wordt in 1835 vervangen door een nieuwe kerk. Deze kerk wordt in 1935 buiten gebruik genomen als parochiekerk omdat dan aan de hoek van de Amstelveenseweg (965) en de Kalfjeslaan de nieuwe Augustinuskerk wordt gewijd en geopend. Het gebouw blijft dienst doen als ker, maar nu voor de Rooms Katholieke begraafplaats Buitenveldert. Het gebouw wordt uiteindelijk in 1994 gesloopt. De Sint Augustinuskerk aan Amstelveenseweg 965 is nog steeds in gebruik.

De Pelgrimskerk aan de Van Boshuizenstraat 560 is een van oorsprong gereformeerde kerk uit 1964. Sinds eind jaren zeventig is het een Samen-op-Weg kerk met de Nederlands Hervormde Pinksterkerkgemeente en vandaag de dag een PKN-gemeente. In het kerkgebouw komen ook de Zevende-dags Adventisten en de Gemeente van Christus bijeen.

De Van Boshuizenstraat 652 is het adres van de eerdere Nederlands Hervormde Pinksterkerk, gebouwd in 1965. Daar is vandaag de dag de Bethel Pinksterkerk aan te treffen.

De Rooms Katholieke kerk De Goede Herder is sinds 1968 te vinden aan de Van Boshuizenstraat 422. In het gebouw zit ook de oecumenische kerk van Minahassa (Indonesië), de Gereja Minahassa, en de Kroatische parochie van Amsterdam.

Rond 1968 wordt de Nederlands Hervormde Ontmoetingskerk aan A.J. Ernststraat 88 gerealiseerd. De kerk gaat in de jaren negentig Samen op Weg met de reeds Samen op Weg zijnde Pelgrimskerk en het gebouw wordt in de eerste helft van de jaren 2000 gesloopt.

Op de A.J. Ernststraat 302-304 wordt in 1969 de Rooms Katholieke Johannes de Evangelistkerk (dan nog: De Bovenzaal) gebouwd. Eerder moet sprake zijn geweest van een houten noodkerk. De kerk wordt in 1987 buiten gebruik genomen en kent diverse bestemming, waaronder een partycentrum. Sinds 2007 zit de Pinkstergemeente Amsterdam in het pand, dat nu Het Keerpunt heet. Ook is de Iraanse kerk Navideraie in het pand te vinden.

Op de A.J. Ernststraat 869 bevindt zich sinds 1971 de Andrieskerk van de Christengemeenschap. De kerk is nog steeds in gebruik.

De Vrije Universiteit aan de Boelelaan, gesticht door Abraham Kuijper, was in 1880 de eerste orthodox christelijke universiteit van Nederland. In het VU-ziekenhuis aan Boelelaan 1117 is sinds 2003 een oecumenische kapel te vinden.

In het bejaardenhuis van de Theresiastichting aan de Amstelveenseweg 351 was ook een kapel aanwezig; het gebouw is rond 1980 gesloopt. Hetzelfde geldt voor het St. Jozefzorg Internaat, ook uitgaande van de Theresiastichting aan Amstelveenseweg 760. Deze kapel is in 1996 gesloopt.

bron: Kerkgeschiedenis Buitenveldert – Kerkelijk Amsterdam