Vanaf 15 juni 2014 maakt Locatie De Goede Herder deel uit van de RK parochie Amstelland in het dekenaat Amsterdam, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het RKbisdom Haarlem-Amsterdam.
Tot het stichten van een parochie in Buitenveldert werd op 20 januari 1961 opdracht gegeven aan de bouwpastoor pastoor Drost. Op de eerste steen die werd gelegd op 24 februari 1968 staat de veelzeggende inscriptie: “Ik heb u iets te zeggen” (Lucas 7,40). Het kerkgebouw werd op 26 oktober 1968 gewijd en in gebruik genomen.
De grenzen van de parochie zijn thans: Kalfjeslaan – Buitenveldertselaan – de Boelelaan – Europaboulevard/Amstel.
WERKGROEPEN
In de parochie De Goede Herder zijn een groot aantal vrijwilligers actief. De activiteiten van de werkgroepen worden toegelicht onder de indeling: vieren, leren, dienen. Deze indeling berust op een lange joodse en christelijke traditie.
ONS LOGO
Onze parochie De Goede Herder heeft een fantastisch logo, dat op professionele wijze is ontworpen. De ontwerper, Gerard de Vries zaliger, gaf uitleg over het ontstaan van dit logo.
ONS GEBOUW
De parochie De Goede Herder is gevestigd in een bijzonder vormgegeven gebouw.
Volgens een oude traditie heeft de plattegrond van de kerk de vorm van een kruis. In het middenstuk van de kerk herkent men de duidelijke vormen van een tent en onder de punt van de “tent” is het altaar geplaatst met direct daarachter de ambo.
Links van het altaar bevindt zich het bolvormige tabernakel, ontworpen door Jan Elders. Aan de rechterzijde een bijzonder crucifix van de hand van Liesel Bellmann met daaronder de Godslamp: zeven olielampen in de vorm van een menora.
Rechts naast het altaar staat het kleine maar bijzondere orgel van de Goede Herder kerk. Aan de linkerzijde bevindt zich een beeld van Christus als Goede Herder. Tegenover dit beeld staat ons Mariabeeld, omschreven als Maria met de jonge Jezus.
Direct links van de rechter ingang tot de kerkzaal hangt aan de muur een prachtig beeld van Christus als Goede Herder.
De plattegrond volgend zien we aan het hoofd van het kruis een glas in loodraam ontworpen door Jaap Min. In het dak van de “tent” ziet men vier timpanen, eveneens uitgevoerd in glas in lood. Deze zijn later ontstaan uit een oorspronkelijke schets van Jaap Min en verder ontworpen en uitgevoerd door zijn dochter Annet Min.
Het achterste gedeelte van de kerkzaal, de voet van het kruis dus, is door middel van een schuifdeur af te scheiden van de overige ruimte, waardoor een ontmoetingsruimte ontstaat die beschikbaar is voor uiteenlopende activiteiten.
In hetzelfde complex bevindt zich de pastorie, van de kerkruimte gescheiden door een fraai beplante patio die ligt ingeklemd tussen de twee delen van het complex.
De ingang aan de Zeelandstraat heeft een oprit om toegang voor rolstoelen mogelijk te maken.