Spring naar inhoud

Natus est vobis hodie Salvator, qui est Christus Domine, in civitate David.

‘Heden is voor u de Redder geboren, Christus de Heer in de stad van David (Lc. 2, 11)’. Dit is de boodschap van vreugde die met Kerstmis door een engel wordt aangekondigd als een licht in het duister van de nacht. Christus de Heer is de paastitel van Jezus, Naam boven alle namen.

Als wij zeggen ‘Jezus is de Heer’ is dit de kortste samenvatting van de blijde boodschap. Wellicht komt het u wat vreemd over om een paar weken voor Kerstmis nog iets over Pasen te zeggen. Maar met Pasen ging voor de leerlingen van Jezus een licht op over de weg die Jezus ging. Zij herinnerden zich wat er over hem geschreven stond en op welke wijze hij de Schrift had vervuld. De leerlingen herinnerden zich hoe Jezus had geleefd, wat Hij had gezegd en wat Hij had gedaan. De evangeliën werden daarvan het getuigenis. Wanneer wij het evangelie lezen zoals het ontstaan is, dan lezen we van achter naar voren. Zo zijn de geboorteverhalen van Jezus niet ontstaan als een historisch verslag, maar als een geloofsgetuigenis in de komst van de Heer, het ware Licht. We kennen het verhaal van de geboorte van Jezus, een verhaal dat wordt omgeven met bekende figuren: engelen, herders en koningen. Nu hebben die figuren een bepaalde betekenis en staan ze er niet voor niets. De verkondiging door een engel duidt op de zending van de Vader uit. Engelen zijn immers Gods boodschappers. En dan de herders, een beroep dat door de minsten in een samenleving werd uitgeoefend. Zij staan voor de verloren schapen van het huis Israël voor wie Jezus is gekomen. De drie koningen, ofwel de wijzen uit het Oosten, staan voor de ‘heidenen’, de vreemde, niet-joodse volken. Ook voor hen is Jezus gekomen. De kindermoord in Bethlehem vertelt ons dat vanaf het begin van de geboorte van Jezus er dreiging over zijn leven hangt, echte doodsdreiging. Maar het gaat uiteindelijk in het verhaal om Christus, de Heer, woorden waarin wij ons hele geloof uitdrukken. Het latere Kerstfeest zoals wij het kennen, ontleent op deze manier zijn glans aan het Paasgeloof. Het wordt Kerstmis in het licht van Pasen. In de geboorteverhalen over Jezus horen wij de uitnodiging aan de herders en koningen én aan ons: Venite adoremus, komt laat ons hem aanbidden, Christus de Heer.

Kerstmis, het feest van vrede, vreugde en licht. Licht op zo veel wijzen. In onze ogen, in onze harten, in onze huizen, in onze omgang met medemensen, licht in alle uithoeken van onze wereld. Licht om elkaar toe te schijnen met geloof in het kind van Kerstmis, dat eens zal roepen: ‘Ik ben het licht van de wereld. Wie mij volgt, gaat zijn weg niet in duisternis, maar zal het ware levenslicht bezitten’ (Joh 8, 12).

Dat dit licht ook mag schijnen voor allen die het in deze donkere maanden zo moeilijk hebben. En dat wij juist in deze periode van het jaar mogen omzien naar zieken, ouderen, vluchtelingen en eenzamen.

Mede namens de Locatie-raad van De Goede Herder en pastor A. Koot, pastor M. Schneeberger, en pater H. de Vilder sJ wens ik u een Zalig Kerstmis en bij het begin van 2016 een Gezegend Nieuwjaar.

Phil Kint (pastor van De Goede Herder)
Met dank aan K. Kint – van Os

Wat ben ik blij
dat Maria geloofde
wat de engel zei
en uit naam van God beloofde! en jij?

Soms denk ik: ik was er bij,
ik kon hem niet zien maar wel horen
en horen is immers genoeg,
want geen woord van God klinkt verloren
voor het vervulling droeg.

O luister, wees enkel oren,
bewaar ze, berg ze in je weg,
want nog gaat het zoals tevoren,
wat beloofd is, gebeurt als voorzegd –
denk maar aan toen: Gods Zoon werd geboren
en als mens in ons midden

In Amstelveen is overeenstemming met het COA bereikt om maximaal 400 vluchtelingen tijdelijk op te vangen in het voormalige hoofdkantoor van Ballast Nedam aan de Laan van Kronenburg 2, in het verlengde van Reijmersbeek. Na het inrichten worden de eerste vluchtelingen in februari verwacht.
Ondersteuning door vrijwilligers op velerlei gebied, zoals taal en vrije tijdsbesteding zal welkom zijn. Tot februari nog redelijk wat tijd om bij onszelf te rade te gaan wat wij zouden kunnen betekenen, of familie of bekenden te tippen.

Woonboerderij geeft kinderen een toekomst

Woonboerderij Sitio Shalom vangt straatarme Braziliaanse kinderen op en redt hen van drugsbendes, verslaving, misbruik en prostitutie. Verzorging, psychische hulp, sport, muziek en onderwijs maken de getraumatiseerde kinderen tot zelfstandige jongvolwassenen.
Meer informatie treft u aan in het parochieblad ‘Spirit’, dat u binnenkort zult ontvangen.

(ter inzage op het boekenrekje bij de ingang)
In de Missionaire agenda (2015-4) staat onder de rubriek ‘Stem uit het Zuiden’ het volgende bijzondere artikel van Carlos Mesters O.Carm over ‘De Twee Boeken van God’.

Het eerste boek van God is niet de Bijbel, maar het leven, de natuur, het heelal, alles wat we zien en beleven, elke dag opnieuw. God zei: ‘Licht!’ En het licht was er (Genesis 1,3). Het licht is een woord van God. God sprak en door de kracht van zijn woord kwamen de dingen tot stand (Psalm 148,5). In alles wat bestaat zit een woord van God. De kinderen zijn een woord van God voor de ouders. De ouders een woord van God voor de kinderen. Wij allen zijn bladzijden in dit eerste grote boek van God. God wil met ons praten door middel van alles wat er gebeurt en bestaat. Maar door onze eigenaardige tendentie om de baas te willen zijn over alles zijn we blind en doof geworden en merken wij de stem van God niet meer. De natuur is een gesloten boek, zonder stem geworden. Om ons te helpen weer iets van God te ontdekken in het leven van elke dag, in de natuur, in de feiten, in het nieuws dat we dagelijks op de tv horen, in alles wat we beleven en ervaren, schreef God een tweede boek. Dat is de Bijbel. De Bijbel bestaat niet om de plaats in te nemen van het eerste boek, maar bestaat om ons te helpen het eerste boek te lezen en aldus weer iets van God te ontdekken in alles wat er met ons gebeurt. De Bijbel is als de spiegel waar je mee in staat bent het licht van de zon te laten weerkaatsen op dingen, personen en feiten, daar waar de zon zelf niet bij kan komen. Met die spiegel kun je het licht van de zon binnen in de woonkamer laten schijnen. Het doel van dit tweede boek van God is ons te helpen om de stem van God weer te ontdekken in alles wat er gebeurt, in alles wat we ervaren in het leven.

De Bijbel is het boek dat ons laat zien hoe het joodse volk en de eerste christenen, gedurende de jaren van hun geschiedenis, in staat zijn geweest het leven te herlezen, om daarin weer iets van God te ontdekken. Hier en daar merk je hoe of ze dat hebben gedaan of ontdekt. Psalm 19 zegt dat het woord van God door de hele wereld gaat, zonder dat je een woord kunt horen. Alles is doordrongen van zijn tegenwoordigheid (Psalm 19,2-5)
Dit alles wat ik hier vertel, gebeurt in de basisgemeenschappen in Brazilië. Tijdens hun wekelijkse bijeenkomsten lezen de mensen een stukje uit de Bijbel, bidden ze samen en proberen ze te ontdekken wat God van hen vraagt en hoe ze vandaag zijn wil kunnen volbrengen. Het lezen van de Bijbel is als een oogdruppel, die langzaamaan onze ogen opent en ons iets van Gods tegenwoordigheid laat ervaren in het leven van elke dag. Dit zie je gebeuren op talloze plaatsen bij talloze mensen, hier en nu, te midden van ons. God zij dank.

Tot nu toe loopt deze jaarlijkse actie prima. Alleen valt ons op dat veel parochianen niet weten dat ze zelf hun periodieke bijdrage moeten aanpassen als ze die bijdrage willen verhogen. De parochie incasseert niets, want iedere gift is vrijwillig, zelfs als die is toegezegd. De eigen bank kan helpen, als een parochiaan niet handig is met internetbankieren. Als u uw bijdrage aanpast kunt u ook vermelden dat uw bijdrage voor locatie de Goede Herder is. Wij danken iedereen voor zijn trouwe gift.