SPLINTERS EN BALKEN

zondag 27 februari 2022
8e zondag door het jaar – C
Wijsheid van Jezus Sirach 27:4-7 ,
1 Korintiërs. 15:54-58 en
Lucas 6:39-45

splinter en balk

In deze weken horen we in de evangelielezingen wijze lessen. Het gaat over de wijze waarop wij omgaan met elkaar. Oorlogen en ruzies vinden we afschuwelijk en we begrijpen niet hoe ‘ze’ dat kunnen doen. Maar wat er gebeurt in het groot, is te begrijpen als we kijken in het klein. Hoe gaan we om met degenen die ons zijn toevertrouwd?

We willen allemaal de wereld verbeteren, maar helaas beginnen we altijd aan de verkeerde kant. We proberen anderen te verbeteren in plaats van onszelf. Toch is er maar één echte weg om de wereld te verbeteren: begin bij jezelf! Jezus zegt ons: ‘Je kunt toch niet de splinter uit het oog van een ander trekken, zolang je nog een balk in je eigen oog hebt zitten? Over het algemeen hebben wij twee gewetens: één voor onszelf, en één voor anderen. En die twee gewetens vallen lang niet altijd samen:

 1. Als we zelf een fout maken, hebben we onze dag niet of voelen we ons niet lekker,
  • als een ander een fout maakt, dan werkt hij op je zenuwen.
 2. Als een ander bij zijn eigen mening blijft, is hij eigenwijs,
  • als wij aan onze mening vasthouden, zijn we standvastig.
 3. Als een ander wat tijd nodig heeft, is hij traag,
  • als we zelf een eeuwigheid nodig hebben, dan zijn we bedachtzaam.
 4. Als een ander zich ergert over je mening, is hij intolerant,
  • als we zelf geen centimeter van onze mening afwijken, zijn we consequent.

Het is jammer dat we altijd van anderen de fouten opmerken. Het is altijd de schuld van anderen, en zo hoeven we zelf niet te veranderen. Wij leven allemaal met splinters en balken in onze ogen – vreemde voorwerpen die zijn binnengedrongen waar ze niet thuishoren. Jezus kon mensen bevrijden, omdat Hij accepteerde dat zij anders waren dan Hij. Hij keek niet met de ogen van zijn verstand, maar met de ogen van zijn hart. Als je durft kijken met de ogen van je hart, dan ben je de balk in je oog kwijt. Dan zouden we in ieder mens iets goeds zien.

Er is een oud gezegde dat luidt: ‘Heb nooit kritiek op een ander voordat je zelf een stuk weg hebt afgelegd in zijn of haar schoenen!’ Kan een blinde een ander mens leiden? Vallen ze niet beiden in dezelfde kuil? Gids kun je pas worden door zelf de rechte weg te bewandelen en door een goed mens te zijn. Niet door anderen 24 uur per dag te corrigeren, maar eenvoudig weg door ons voorbeeld. We zijn allemaal min of meer blind voor de juiste weg, voor de toekomst, voor de mogelijkheden in onszelf en in anderen. Blindheid is geen uitzonderlijke handicap, want er zijn meer mensen die blind – verblind – zijn, dan mensen die niet kunnen zien. Als blinden leiden we elkaar door ‘t leven. Laten we zorgen dat we niet massaal in de put terecht komen. Laten we voorzichtig zijn met onze kritiek op anderen.

Het evangelie staat vol met wijze raadgevingen, want naast het verhaal over balken en splinters, volgen nog meer uitspraken van Jezus, die Hij waarschijnlijk gedaan heeft bij een andere gelegenheid. Hij zegt bijvoorbeeld ook: ‘Een leerling staat niet boven zijn meester.’ Je moet niet proberen om wijzer te zijn dan God. Petrus probeert Jezus van Gods weg af te halen, hij wordt door Jezus gekapitteld, terugverwezen naar zijn plaats: onder zijn meester. Lucas heeft deze uitspraak van Jezus pas opgeschreven na de kruisdood van Petrus, die ondersteboven werd gekruisigd. Lucas geeft hiermee aan dat Petrus een waardige navolger geworden is van zijn Meester.

Jezus zegt ook: welk mens een goed geweten heeft? Dat is de mens die goed doet. Want waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over. Kijk maar naar wat iemand doet, en je kunt precies zeggen of zijn hart op de goede plaats zit! In het spreken ontdek je de boze in de mens’ Een waar woord uit de eerste lezing. Er is blijkbaar een relatie tussen spreken en kwaad. Onze wereld gonst van de boze woorden, van kwaadsprekerij, laster, spijkerharde oordelen over anderen. Dat is ziek, misselijk en dodelijk. Vandaag gaat het over splinters en balken, over blinden en doven die elkaar in de put helpen, over harten die overlopen, over tongen die kunnen vernietigen en opbouwen.

Tenslotte geeft het evangelie vandaag een kleine tip voor iedereen die een boom wil opzetten over anderen. Heb je een roddelverhaal, dan ben je zelf een zieke boom die zieke vruchten voortbrengt. Heb je een verhaal dat mensen opbouwt en groot maakt, dan ben je een goede boom die goede vruchten voortbrengt. ‘Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over.’ Laten we deze week eens letten op die balk in ons eigen oog, zolang wij daarmee bezig zijn, zullen wij wat minder oog hebben voor de splinters bij anderen.

Ambro Bakker s.m.a.
Locaties: H. Augustinus
en Ouderkerk aan de Amstel