ADVENT – TIJD VAN VERWACHTING

4 adventskaarsen

Verwachting, ‘n woord dat we allemaal wel kennen. Er klinkt iets in door van verlangen. Verlangen naar… een kind, een huis, een fijne baan, een goede oude dag, naar God.
Als je verwachtingen vervuld worden, ben je ‘n gelukkig mens. Zonder verwachtingen kunnen wij eigenlijk ook niet leven. Het hoort bij ons leven, als eten en drinken. Een levensbehoefte, waarin niet altijd helemaal voorzien wordt. Want in ieder mens zijn verwachtingen die níet uitkomen.

Je kunt zakken voor een examen. Er kan zorg en ziekte zijn in je gezin. Je baan is misschien toch ook niet dát wat je ervan verwacht had. De goede oude dag kan ook wel veel schaduwzijden hebben. En God? ‘Ik heb Zijn aanwezigheid in mijn leven nooit zo erg gevoeld’, zult u misschien zeggen. Zo balanceert ons leven tussen wel-vervulde en niet-vervulde verwachtingen. Een wankel evenwicht soms. Je kunt een (redelijk) gelukkig mens zijn (geworden) of een (zeer) ongelukkig mens. Wat bent u? En jij?

We leven in de maand december ook in een tijd van verwachting. In de weken voor kerst worden de adventskaarsen aangestoken als tekenen van verwachting. Ik weet niet, wat het Kerstfeest voor u persoonlijk betekent. Misschien een gevoel van warmte, licht, gezelligheid. Misschien ook wel moeilijke dagen door zorgen, verdriet, gemis, te veel onvervulde verlangens.

Voor mij is Kerstmis onlosmakelijk verbonden met de verwachting dat God je draagt. Wij verwachten een Kind van Vrede en Barmhartigheid, maar God verwacht ook iets van ons! Dromen komen niet als sneeuw uit de lucht vallen! Verwachten betekent: niet afwachten, met je handen in je zakken, maar verwachten met je handen uit je mouwen! Aan de komst van het kerstkind moet gewerkt worden. Bijvoorbeeld aan die vrede en barmhartigheid.

En één advies: vermijdt de drukte van kerstmis en kom ook eens naar de zondagse vieringen in vier Adventsweken. Dan zijn er in ieder geval plaatsen genoeg! En in de zondagse lezingen zult u dan horen wat een goede voorbereiding op de komst van het kerstkind van ons vraagt.
Van harte welkom!
Elk weekend op een van de locaties in onze parochie.

Ambro Bakker s.m.a.
Pastoor-deken RK Amstelland