Spring naar inhoud

Stille Omgang

In de nacht van 21 op 22 maart wordt ter nagedachtenis van het Mirakel van Amsterdam, dat dit jaar 675 jaar geleden plaats vond, de Stille Omgang gelopen langs de route van de plechtige processie waarmee de hostie naar de toenmalige parochiekerk de Oude Kerk werd teruggebracht.

Vanaf 1881 is deze traditie nieuw leven ingeblazen, zij het met een stille tocht in gebed en overweging. Dit jaar is de intentie: ‘De luisterende mens in AANWEZIG bij de Ander’, ontleend aan Frans van der Lugt SJ: Liefde en Luisteren. Met de stilte van ons luisteren geven wij ruimte aan het spreken van de ander. Luistert iemand echt, dan voelt de spreker zich vrij en meer zichzelf.

Wie echt luistert wil geen advies geven of macht hebben …. of …..

Vanaf 23.15 uur start het lopen van de Stille Omgang vanaf het Spui. Daaraan voorafgaand kan men een voorbereidende Eucharistie meevieren in diverse kerken:

  • St. Nicolaas, Prins Hendrikkade, 21.30 uur;
  • OLV Rozenkrans, Jacob Obrechtstraat 22.00 uur;
  • Papegaai, Kalverstraat, 22.00;
  • Krijtberg, Singel, 22.15 uur.

Voor jongeren is er een speciaal programma in de Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein vanaf 21.30 uur.

Voor de senioren is er traditioneel op zondagmorgen (22e), georganiseerd door de KBO een Stille Omgang, waar men om 10.45 uur bijeenkomt op het Begijnhof , de Omgang loopt en na koffie en een broodje afsluit met een Eucharistieviering om 13.00 uur in de Begijnhofkapel.

Zie ook op internet onder Stille Omgang Amsterdam 2020.