Spring naar inhoud

India 2020

De twee weken in India zijn weer voorbij gevlogen. En wat hebben we in de 11 dagen, dat mijn moeder en ik in Tulip Garden waren, weer veel kunnen doen.

Met de hulp van uw giften van afgelopen periode, bijna 4.000 euro, hebben we weer mooie dingen kunnen doen. Voor alle kinderen hebben we een nieuw laken gekocht. Tom, 4 jaar, was zo ontzettend blij met zijn nieuwe laken, dat we constant naar zijn bed moesten komen kijken. Voor de keuken hebben we borden, bekers, nieuwe manden en rijstscheppen kunnen kopen. We hebben voorleesboekjes en puzzels gehaald. En verder hebben we nog een stel nieuwe uitschuif schooltassen kunnen scoren, voor de 40 boeken die de kinderen elke dag op en neer moeten meenemen. En we hebben voor alle kinderen een keer de tiffen verzorgd. Een gezonde guave als tussendoortje zodra ze uit school kwamen. En we hebben natuurlijk de nieuwe scooter opgehaald. Het is een elektrische scooter, want deze zijn in India inmiddels bijna even duur als een normale scooter plus de energie kan uit de zonnepanelen gehaald worden, waardoor het gebruik en het onderhoud niet zo duur meer wordt en dat geld weer aan andere dingen besteed kan worden. En wat zijn ze er blij mee. De scooter wordt gebruikt voor de kleine snelle boodschappen en de schoolbus kan nu blijven staan op school. Dus dat scheelt ook een keer per dag met de schoolbus op en neer rijden!

Verder werd ons gevraagd om voor ieder kind een zeepje en een set ondergoed te kopen. Dit hebben ze niet veel en het ondergoed verslijt in de warmte heel snel en in de regentijd wordt het niet droog, omdat het buiten hangt. Dus in twee miniwinkeltjes de ondergoed voor de jongens en de meisjes apart uitgezocht en ’s avonds voor het eten hebben we alles uitgestald. Eerst kwamen de meisjes hun ondergoed uitzoeken en daarna de jongens. Vol trots liepen de kleintjes met hun ondergoed rond.

Het is natuurlijk goed dat we de kinderen kunnen helpen met allerlei nuttige boodschapjes, maar het is juist ook fijn om met de kinderen samen te spelen en met hun huiswerk te helpen. Extra aandacht en een knuffel is voor een kind erg belangrijk. Dan komen de kinderen ons tijdens het eten even opzoeken om samen te eten, komen ze even langs voor een grapje of om te vertellen wat ze ’s nachts gedroomd hebben, of krijgen we nog een bakje ‘coffee’ die de kinderen gezet hebben met zand. Erg gezellig om zo de dagelijkse dingen met ze te delen.

Op zondag hadden de kinderen vrij van school en hebben we een aantal kinderen van zowel Tulip Garden Hostel als Tulip Garden Home meegenomen om te wandelen. Even buiten Tulip Garden een stukje lopen. Dat vonden ze allemaal heel leuk en er gingen uiteindelijk ruim 40 kinderen mee! Heel gezellig gewandeld, en kletsen en zingen met de kinderen. Net of we op kamp waren. Op de terugweg een kind op de arm (de kleinste vond het toch wat ver) en een bekertje soort cola of Sprite toe. Wat een gezelligheid.

En wat rustig is het nu weer, zonder alle kinderen om ons heen. Het was zo fijn om weer zoveel voor deze kinderen te kunnen doen. Het is zo mooi om te zien dat de kinderen langzaam groter worden, dat sommigen nu een opleiding volgen, en sommigen al aan het werk zijn. Hanuma en Chandana die ook als kind hier zijn opgegroeid en nu samen getrouwd zijn en langzaam heel Tulip Garden onder hun hoede nemen. Nagendra, die nu in Vijayawada woont en een baan heeft als autoverkoper. Vijay Lakshmi die in een hostel zit en een rechtenopleiding doet.

En dat terwijl alle kinderen die voordat ze aankwamen dit nooit hadden kunnen bedenken, dat ze überhaupt zouden overleven en dat ze naar school zouden kunnen en zelfs een baan zouden kunnen krijgen. Op de laatste donderdag zijn we nog even door de sloppenwijk heen gereden. Huizen gebouwd van golfplaten. Kinderen die vervuild op straat rondlopen, waaraan je ziet dat ze te klein zijn voor hun leeftijd omdat ze te weinig te eten hebben. Mensen die je buiten ziet slapen, eten, wassen, want het leven vindt voornamelijk op straat plaats. Dit is waar veel kinderen van Tulip Garden vandaan komen. Zij hebben nu de mogelijkheid om uit deze wijken te ontsnappen. En dit allemaal dankzij uw hulp.

Ik wil u graag hartelijk bedanken voor de steun in de vorm van giften. En natuurlijk voor alle bemoedigende woorden en fijne gesprekken. Achterin de kerk kunt u de foto’s bekijken. Dankzij u hebben we weer superveel kunnen betekenen voor de kinderen: van vrolijke lakens, tot een elektrische scooter. Van een chocolaatje of een guave als tiffen tot een nieuwe schooltas voor de kinderen.

Patricia