5 februari: Pastoraal Overleg RK Amstelland

5 februari: Pastoraal Overleg RK Amstelland om 14.00 uur
in de Ontmoetingsruimte van de Titus Brandsmakerk

Dit is een eerste bijeenkomst waar vrijwilligers uit alle vijf de geloofsgemeenschappen samen komen om samen na te denken en gedachten uit te wisselen over het pastoraat in de parochie. Nu kan het woord pastoraat heel veel betekenen. Je hebt bijv. Justitiepastoraat en kermispastoraat; huwelijkspastoraat en verpleeghuispastoraat. Dat zijn allemaal verbijzonderingen van wat pastoraat in het algemeen wil zijn:

Uitingen van  herderlijke zorg om een medemens nabij zijn.
Bij die herderlijke zorg mogen wij aan Jezus denken die zichzelf de Goede Herder noemt. Dat godsdienstige aspect hoort er wezenlijk bij. Niet ieder bezoek is pastoraal bezoek. In het pastoraal bezoek ontmoeten we elkaar als gedoopte en gevormde christenen. Het is de goede Geest van God die ons tot herderlijke zorg aanzet.

In een levendige gemeenschap zijn er personen en groepen bezig om die herderlijke zorg gestalte te geven. Hoe dat er nu concreet uit ziet in de gemeenschappen, dat willen we van elkaar horen. Daaraan kunnen we inspiratie op doen en van elkaar leren.

 Nu hoor je mensen weleens zeggen: “Ik ben geen pastor. U hebt er voor geleerd”. Natuurlijk vragen speciale situaties om speciale vaardigheden. Beroepspastores hebben er voor geleerd. Maar onderschat niet de pastorale waarde van mensen met een gouden en liefdevol hart die anderen nabij zijn. Ik hoorde een man in het ziekenhuis ooit zeggen: “ Mevrouw die en die kwam op bezoek. Zij sprak enkele woorden van troost en bemoediging. Ik voelde: nu word ik beter!  Echt waar: ik heb God ontmoet.”

 

Voor elkaar zo goed als God zijn
is de hoogste en meest gewone vorm van pastoraat.